Warsztaty plenerowe w ramach projektu „Mam głos, chociaż nie potrafię mówić”

W ramach realizowanego projektu „Mam głos, chociaż nie potrafię mówić” 24 czerwca 2017 r. odbyły się warsztaty plenerowe dla rodzin z dziećmi w Ośrodku Rehabilitacyjno-Edukacyjnym BIAŁY LEW, w malowniczej miejscowości Romanówka gm. Wojciechów.

Po przyjeździe na miejsce nastąpiło powitanie z gospodarzami ośrodka i mieszkańcami zoo. Niektórzy zawarli bardzo bliskie relacje ze zwierzakami szczególnie z przyjacielską alpaką i osiołkiem.

Następnie odbyły się zajęcia i zabawy aktywizujące dzieci i rodziców do wzajemnych interakcji komunikacyjnych z wykorzystaniem metod AAC.Beneficjenci projektu za pomocą gestów Makaton uczyli się nazywać zwierzęta i rośliny, wykorzystywać tablice komunikacyjne w trakcie zabawy i smacznego posiłku. Rodzice poznali sposoby stosowania metod AAC nie tylko w klasie szkolnej czy gabinecie logopedycznym, ale również  w naturalnych warunkach.

Na zakończenie odbyły się warsztaty garncarskie, na których powstały piękne miseczki.

Po wspólnym obiedzie, dotlenieni, szczęśliwi i bogatsi w nowe doświadczenia wróciliśmy do domu.

Mamy nadzieję, że podczas wakacji uczestnicy projektu będą mieli wiele okazji do wykorzystania pozawerbalnych metod komunikacji w sytuacjach życia codziennego. Życzymy radosnych wakacji!